Адвокатів захистять від свавільних вилучень при обшуках — проєкт

Слідчі органи у різних формах зазіхають на незалежність адвокатів: від обшуків та виїмок до проведення негласних слідчих (розшукових) дій. Тож такій практиці слід покласти край.

Для посилення гарантій адвокатської діяльності група народних депутатів запропонувала проект «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення» (№7057).

Ним, зокрема, вводиться у КПК нова ст.237-1, що визначатиме особливості обшуку та огляду житла чи іншого володіння адвоката. Аби слідчі не завітали до офісу адвоката без попередження, вводиться вимога про обов’язкове повідомлення місцевої ради адвокатів про такі наміри — не пізніше 24 год. до проведення слідчої дії. Якщо цього не буде дотримано, усі зібрані докази автоматично стануть недопустимими.

Також буде заборонено вилучати будь-які речі або документи, які прямо не зазначені у відповідній ухвалі слідчого судді (крім тих, що зберегли сліди злочину або вилучені з обігу). Також адвокат може наголосити, що будь-який документ містить адвокатську таємницю. Тоді його запакують і передадуть слідчому судді, який вирішить, чи має право слідчий або прокурор ознайомитися з його змістом. Звісно, якщо вони переконають, що це вкрай необхідно для якоїсь мети.

Аналогічні норми вносяться і в закон «Про адвокатури та адвокатську діяльність» (проект №7056).

Закон і Бізнес