Асоціація адвокатів штату Нью-Йорк закликає ООН створити трибунал для розслідування злочинів росії в Україні

Асоціація адвокатів штату Нью-Йорк (New York State Bar Association, NYSBA) першою, серед міжнародних юридичних організацій, підтримала створення трибуналу для розслідування воєнних злочинів, скоєних російською федерацією, включаючи, але не обмежуючись злочином агресії проти України.

19 липня 2022 року Виконавчий комітет Асоціації адвокатів штату Нью-Йорк одноголосно проголосував за звернення до ООН із проханням провести розслідування та притягнути до відповідальності російських військових та вище військово-політичне керівництво росії за порушення міжнародного права, включаючи порушення прав людини, злочини проти людяності та агресію.

Нагадаємо, у грудні 2021 року АПУ та Міжнародна секція NYSBA (NYSBA International) підписали Меморандум про співпрацю, і на основі АПУ було відкрито Відділення NYSBA в Україні. В лютому 2022 року також було створено Ukraine Task Force для об’єднання юристів з метою протидії агресії рф на юридичному фронті та відновлення верховенства права в Україні.

«Один із викликів, з яким ми як юристи стикаємося — не залишити юридично безкарним жоден аморальний і протиправний вчинок», — наголошує Анна Огренчук, Президентка АПУ, голова Відділення NYSBA в Україні. «За підтримки експертів NYSBA ми віримо, що зможемо показати міжнародним судовим інституціям масштаб і глибину злочинів росії в Україні. Я вірю, що майбутнє не тільки України, але й західної цивілізації залежить від нашого успіху в притягненні винних до відповідальності».