Верховний Суд опублікував аналітичну довідку ВС станом на лютий 2022 року

Пропонуємо до вашої уваги аналітичну довідку за результатами вивчення судової практики Верховного Суду стосовно визнання недійсними правочинів боржника, щодо якого відкрито провадження у справі про банкрутство (станом на лютий 2022 року).

Довідка містить правові висновки Верховного Суду, які сприятимуть забезпеченню сталості та єдності судової практики стосовно визнання недійсними правочинів боржника, щодо якого відкрито провадження у справі про банкрутство.

У матеріалі наведено судову практику Верховного Суду із застосування інституту визнання недійсними правочинів боржника в межах справи про банкрутство як універсального засобу захисту прав та інтересів у відносинах неплатоспроможності.

Окрему увагу приділено правозастосовній практиці щодо ст. 42 Кодексу України з процедур банкрутства під час розгляду заяв про визнання недійсними правочинів, учинених боржником до введення в дію цього Кодексу, а також кваліфікації фіктивних і фраудаторних правочинів.

Аналітична довідка вміщує, зокрема, правові позиції, сформульовані Верховним Судом у складі суддів судової палати для розгляду справ про банкрутство Касаційного господарського суду впродовж 2021 року. 

Матеріал може стати у пригоді всім, хто здійснює професійну діяльність у сфері банкрутства й хоче бути в курсі актуальної судової практики.

Пресслужба ВСУ