Верховний Суд України висловився щодо депозитного договору

Постановою у справі №6-2861цс15 від 2.03.2016 Верховний Суд висловив правову позицію щодо стягнення процентів за договором банківського вкладу.

Закінчення дії депозитного договору в разі невиконання зобов’язань не припиняє зобов’язальних правовідносин, а трансформує їх в охоронні, що передбачають обов’язок відшкодувати заподіяні збитки, встановлені договором чи законом.

Апеляційний суд, з висновками якого погодилися й у касаційній інстанції, частково задовольнивши позов, неправильно застосував положення ч.1 ст.1058 та ст.1061 Цивільного кодексу в спірних правовідносинах та дійшов помилкового висновку про те, що після закінчення терміну дії договору й у разі неналежного виконання його умов з банку на користь вкладника підлягають стягненню проценти за користування вкладом за процентною ставкою, передбаченою цим договором, не врахувавши, що договором не визначено розміру ставки процентів за користування вкладом у разі закінчення його дії. ВС наголосив, що суд безпідставно не застосував ст.1070 ЦК і не з’ясував, який розмір процентів зазвичай сплачується банком за вкладом на вимогу.