Верховний Суд України висловився щодо процесуальних прав прокурора

Верховний Суд висловив правову позицію щодо визнання незаконним і скасування наказу, поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

У постанові, прийнятій у справі №6-2426цс15, від 16.03.2016 ВС зазначив: у ст.361 закону «Про прокуратуру» та ч.2 ст.45, ч.1 ст.46 ЦПК (у редакціях, чинних на момент звернення до суду у справі, яка переглядається) передбачене право прокурора звертатися з позовною заявою до суду з метою представництва інтересів громадянина або держави в межах визначених законом повноважень, брати участь у розгляді справ за відповідним позовом тощо.

Органи та інші особи, які згідно з ст.45 цього кодексу звернулися до суду в інтересах інших осіб або в державних чи суспільних інтересах, мають процесуальні права й обов’язки особи, в інтересах якої вони діють, за винятком права укладати мирову угоду. Отже, прокурор, котрий бере участь у справі,

має обов’язки і користується правами сторони, крім права на укладення мирової угоди.

Аналіз наведених правових норм дає підстави для висновку, що положення закону про початок перебігу строку звернення до суду поширюється й на звернення прокурора до суду з позовною заявою в інтересах громадянина.