Вищий господарський суд України висловився щодо набрання рішенням законної сили

Вищий господарський суд України відредагував свою позицію стосовно того, чи вважається рішення господарського суду таким, що набрало законної сили, якщо апеляційну скаргу подано після встановленого законом строку на апеляційне оскарження.

Зміни було внесено до Інформаційного листа ВГСУ від 11.04.2005 №01-8/344 “Про деякі питання практики застосування норм ГПК України, порушені у доповідних записках про роботу господарських судів у 2004 році” інформаційним листом суду від 14.03.2016 № 01-06/494/16.

З огляду на зміни у законодавстві ВГСУ виклав п.15 листа у новій редакції, визначивши наступне.

Порядок набрання рішенням господарського суду законної сили визначається приписами статті 85 ГПК. Якщо апеляційну скаргу на судове рішення не подано у строк, передбачений частиною першою статті 93 ГПК, відповідне рішення набирає  законної сили.

У разі коли на рішення суду першої інстанції, яке набрало законної сили із закінченням встановленого частиною першою статті 93 ГПК строку, подано апеляційну скаргу, і суд апеляційної інстанції відновив цей строк та прийняв скаргу до провадження, то таке рішення місцевого господарського суду до завершення апеляційного розгляду не вважається таким, що набрало законної сили.