Відновлений ВС обов’язок сплачувати судовий збір за оскарження адмінштрафів скасують — проект

Донедавна ні в суддів, ні в правників не виникало сумнівів, що за оскарження постанови у справі про адміністративне правопорушення судовий збір не сплачується. Втім, у Верховному Суді спромаглися інакше прочитати закон.

Так, у постанові від 18.03.2020 Велика палата ВС зазначила, що у справах щодо оскарження постанов про адміністративне правопорушення застосовуються стст.2—5 закону «Про судовий збір», які пільг за подання позовної заяви, відповідних скарг у цих правовідносинах не передбачають.

На думку групи нардепів, зміна позиції ВС породжує перспективу сплати 420 грн. (0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб) судового збору за оскарження постанови про стягнення штрафу в 17 грн. А це є несправедливим по відношенню до громадян та створює штучні перепони для доступу до правосуддя.

Тож вони зареєстрували проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (№3424) , який має усунути таку колізію. Тобто безпосередньо в законі записати, що особа звільняється від сплати судового збору у разі оскарження постанов у справах про адміністративні правопорушення.

ЗіБ