Досудове розслідування відновлять за клопотанням захисту — проект

Чинні норми КПК не передбачають відновлення досудового розслідування після його завершення. Проте на практиці дедалі частіше виникає така необхідність.

Цим нардеп Ренат Кузьмін пояснив актуальність свого проекту «Про внесення деяких змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо відновлення завершеного досудового розслідування» (№8070), повідомляє «Закон і Бізнес».

Хоча правом відновити досудове розслідування наділяються прокурор (у тому числі вищого рівня), він може це зробити як за власною ініціативою, так і за відповідним клопотанням сторони захисту. Причому рішення про відмову у відновленні завершеного досудового розслідування може бути оскаржено слідчому судді.

Після повторного завершення досудового розслідування захисту знову має бути наданий доступ до його матеріалів у повному обсязі.

Як зазначає автор, відсутність правового регулювання не перешкоджають сьогодні Генеральному прокуророві та іншим підпорядкований йому прокурорам приймати постанови про відновлення завершеного досудового розслідування. Тож, на його думку, краще ввести цю процедуру в законодавчі рамки.