Законодавство про адвокатуру потребує стабільності – Лідія Ізовітова

Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова взяла участь у Х ювілейній міжнародній науково-практичній конференції «Адвокатура: минуле, сучасність та майбутнє». Організатор заходу – Національний університет «Одеська юридична академія».

У вітальному слові Голова НААУ нагадала, як формувалося законодавство про адвокатуру впродовж новітньої історії України. Було прийнято Закон «Про адвокатуру» від 19 грудня 1992 року, який вперше в державі не лише визначив і почав регулювати статус  адвоката. Адвокатура, завдячуючи цьому Закону позбулася моніторінгу і контролю від органів влади, зокрема Міністерства юстиції і стала реально незалежною. Далі адвокатура виборола прийняття закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» 2012 року.

«У тому числі, завдячуючи Спілці адвокатів, ми отримали  Закон «Про адвокатуру і адвокатську діяльність» від 05 липня 2012 року. Ми завжди стоїмо на позиції, що це європейський закон. Він ставить українську адвокатуру в один ряд з адвокатурами правових демократичних країн Європи за її статусом і обсягом професійних гарантій», – наголосила Лідія Ізовітова.

Проте, з 2016 року починалися спроби кардинально змінити, а точніше, погіршити цей закон в ході чергового етапу судової реформа, яка мала включати і реформу суміжних інституцій.

«Адвокатура мала бути втягнута в процес безсистемних політизованих непрофесійних змін до закону. Реформа адвокатури у державі, яка має  найновіший  в Європі Закон про адвокатуру, розроблений з урахуванням рекомендацій Венеційської комісії, Парламентської асамблеї Ради Європи виглядала дивною», – сказала Голова НААУ.

Тоді цей процес мав два неприйнятні параметри: відступ від уже втілених європейських стандартів та виключення самих адвокатів з процесу підготовки реформи профільного законодавства.

«На жаль, професійна суддівська спільнота не змогла відстояти право голосу, і це одна з очевидних причин невдач судової реформи. Адвокати ж навпаки, принципово відстоювали право брати участь у напрацюванні змін і блокували неприйнятні обмеження професійних прав», – сказала Лідія Ізовітова.

Наразі законодавство про адвокатуру потребує стабільності, хоча спроби його змінити трапляються. «Хаотичні спроби змінити статус адвокатури відбуваються не через зміни до нашого профільного закону. Ми спостерігаємо, як приймаються окремі законодавчі акти, якими адвокатів пробують поставити під контроль. Це спроба запровадження МЮ так званого peer review в системі безоплатної правової допомоги, яка за своєю суттю є втручанням в діяльність і правову позицію адвоката та порушує адвокатську таємницю. Це і фінансовий моніторинг, це і запроваджений на рівні закону статус викривачів, і законопроект про публічні електронні реєстри, який зазіхає на статус ЄРАУ», – прокоментувала Голова НААУ, зауваживши, що під атакою непрофесійних законодавчих ініціатив опинилася адвокатська таємниця – одна з наших ключових гарантій.

Робота адвокатів надзвичайно ускладнилася – і через об’єктивні перешкоди доступу до правосуддя, і внаслідок порушення принципів рівності і змагальності процесу. Особливо цим відзначається Вищий антикорупційний суд. На адвокатів вчиняється громадський тиск, основним інструментом якого є ототожнення адвокатів і клієнтів. Додаткові проблеми виникли в ході пандемії КОВІД-19, коли судді відверто користувалися карантинними обмеженнями для дискримінації захисту.

«Якщо європейська інституція – Венеційська комісія – наполягає на стабільності законодавства про судоустрій, цей підхід доцільно застосувати і до законодавства про адвокатуру. Чинний закон дав можливості створити ефективну систему органів адвокатського самоврядування, гарантував незалежну діяльність адвокатів, великий обсяг професійних прав. Подальші зміни до законодавства мають давати відповіді на реальні проблеми адвокатури, а не штучні оцінки», – наголосила Голова НААУ.

Такими проблемами є належний захист прав адвокатів і невідворотність відповідальності за їхні порушення. «Рано чи пізно прийдеться удосконалювати і наш профільний закон і ми вже давно працюємо над поліпшенням його якості. Сподіваюся, що  його  якість і зміст будуть залежати лише від нашої волі, професійності і здатності запропонувати працюючі рішення», – переконана Лідія Ізовітова.

Тематика конференції включала різні аспекти діяльності адвокатури – від юридичної освіти, практичної адвокатської діяльності до судової практики Європейського суду та історії адвокатури України. Захід проведено напередодні 8-ої річниці створення НААУ, яка буде відзначатися 17 листопада.

Пресслужба НААУ