Законопроект про право адвокатів на травматичну зброю рекомендований Комітетом ВР до прийняття за основу

Національна асоціація адвокатів України в цілому схвалює законопроект №4612 «Про внесення змін до статті 23 закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» щодо гарантій адвокатської діяльності» та підтримує його прийняття за основу у першому читанні.

Про це повідомив Секретар РАУ Ігор Колесников на засіданні Комітету Верховної Ради з питань правової політики.

Законопроект передбачає надання права адвокатам на придбання, зберігання, носіння та застосування засобів активної оборони вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, тобто, травматичної зброї.

Документ вже отримав позитивний висновок бюджетного Комітету ВР, Міністерства фінансів, Міністерства юстиції, Інституту законодавства Верховної Ради та НААУ.

Профільний комітет ВР рекомендує прийняти законопроект у першому читанні за основу.

«НААУ підтримує законопроект № 4612, але просить надати можливість спільно попрацювати саме з питання доопрацювання положень цього законопроекту, щоб ми отримали дійсно гарний продукт – не тільки право, а робочу норму, яка призведе не до того, щоб адвокати використовували травматичну зброю, а щоб в суспільстві була культура поводження зі зброєю і неможливість ототожнення адвокатів з їхніми клієнтами», – підкреслив Ігор Колесников.

В ході доопрацювання, за його словами, у документі необхідно уточнити порядок припинення права на носіння травматичної зброї для адвокатів, які притягнуті до дисциплінарної відповідальності, а також передбачити можливість поширити таке право і на травматичну зброю іноземного виробництва.

Саме ототожнення адвокатів з клієнтами НААУ вважає головною причиною скоєння проти адвокатів незаконних дій і пропонує встановити відповідальність за це на законодавчому рівні.

«Немає сумніву, що через замахи, вбивства, тілесні ушкодження, які спричиняють адвокатам, стаються через їхню професійну діяльність. В певній більшості випадків саме ототожнення адвокатів з клієнтами провокувало певних осіб на незаконні дії. Тому питання культури поводження зі зброєю та законодавчого врегулювання введення відповідальності за ототожнення адвокатів з клієнтами потрібно ґрунтовно обговорювати, в тому числі, і в цьому законопроекті», – зазначив Ігор Колесников.

Як відомо, впродовж 2013-2020 років до НААУ надійшло 10 повідомлень про вбивство адвокатів, 9 – про замахи на життя, 57 – про фізичну розправу з адвокатами, 59 – про погрози адвокатам. НААУ вважає, що 85% фактів порушень професійних прав та гарантій адвокатської діяльності сталися через здійснення адвокатами професійних обов’язків.

Пресслужба НААУ