Законопроект №1013 обмежує право на безоплатну професійну правничу допомогу – Рада адвокатів Чернігівської області

Запропоновані у законопроекті №1013 зміни до Конституції України щодо скасування адвокатської монополії звужують право громадянина на отримання безоплатної професійної правничої допомоги, а саме – обмежують перелік категорій справ, в яких людина може розраховувати на безоплатне представництво її інтересів у суді адвокатом, лише випадками кримінального обвинувачення.

Про це йдеться у зверненні Ради адвокатів Чернігівської області, яке скеровано до Конституційного суду.

Адвокати Чернігівщини наголошують на неконституційності і недопустимості остаточного ухвалення законопроекту №1013 у запропонованій редакції та закликають владу і Конституційний суд врахувати їхню позицію.

Так, адвокати Чернігівщини зазначають, що у відповідності до положень статті 157 Конституції України, вона не може бути змінена, якщо ці зміни передбачають скасування чи обмеження прав і свобод людини. На їхню думку, нововведення, які пропонує влада законопроектом №1013, а саме – надання можливості здійснення представництва у судах іншим особам, окрім адвокатів, права людини якраз і обмежують. Зокрема, право на отримання професійної правничої допомоги безоплатно також передбачене у статті 59 Конституції України. Перелік цих випадків регулює закон «Про безоплатну правову допомогу», що був прийнятий у 2011 році.

«Згідно до частини 4 статті 21 даного закону, для здійснення представництва інтересів осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в суді у спорах, що виникають з трудових відносин, спорах щодо захисту соціальних прав, щодо виборів та референдумів, у малозначних спорах, а також щодо представництва малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, Центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги може уповноважити свого працівника. Безоплатне представництво інтересів особи в судах по всіх інших категоріях у відповідності до даного закону здійснюють виключно адвокати», – зазначено у зверненні.

Адвокати Чернігівщини наголошують, що будь-яке розширення переліку випадків, коли безоплатне представництво інтересів особи в суді може здійснювати працівник Центру, а не адвокат, вступило би в протиріччя з положеннями статті 131-2 Конституції України.

«Виключення зі статті 131-2 Конституції України норм щодо виключного представництва адвокатами інтересів інших осіб фактично означатиме звуження права особи на отримання безоплатної професійної правничої допомоги в передбачених законом випадках, оскільки держава зможе в будь-який момент простим законом без внесення змін до Конституції України, замість гарантованого права на безоплатне представництво інтересів особи професійним адвокатом, передбачити можливість здійснення такого представництва будь-якою іншою особою, наприклад, працівником Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, тобто особами, які не мають належним чином підтвердженого необхідного рівня професійної підготовки, не пов’язані Правилами адвокатської етики щодо збереження адвокатської таємниці, пріоритету інтересів клієнта, уникнення конфлікті інтересів тощо», – йдеться у зверненні.

Нагадаємо, документ був прийнятий Верховною Радою та направлений до Конституційного суду для отримання висновку щодо відповідності вимогам статей 157 і 158 Конституції України.

Повний текст звернення можна переглянути за посиланням

Пресслужба НААУ