Збори можуть забирати справи у суддів під підозрою — РСУ

Неповноважність ВРП створює дедалі нові проблеми. Крім неможливості дати санкцію на арешт судді, що підозрюється, зокрема, у колабораціонізмі, є проблеми зі справами, які він має розглядати.

На останні випадки орієнтоване рішення Ради суддів, ухвалене на останньому засіданні, інформує «Закон і Бізнес».

Як повідомляв «ЗіБ», недавно одному із суддів апеляційного госпсуду було повідомлено про підозру у виправдовуванні збройної агресії РФ проти України та підбурюванні до колабораційної діяльності. Згодом йому було обрано запобіжний захід у вигляді застави, та серед іншого, заборонено спілкуватися із працівниками суду.

Згодом збори суддів вирішили тимчасово виключити суддю зі складу постійних колегій, судових палат та передати справи, які були розподілені на нього, на повторний автоматизований розподіл.

Аналогічні рекомендації надала й РСУ, внісши зміни до Положення про автоматизовану систему документообігу суду.

Рада суддів України

РІШЕННЯ

6 жовтня 2022 року    м.Київ   №31

Щодо внесення змін до Положення про автоматизовану систему документообігу суду

У березні-квітні 2014 року в населених пунктах Луганської та Донецької областей, Автономної Республіки Крим розпочалася збройна агресія Російської Федерації з неоголошених і прихованих вторгнень підрозділів збройних сил та інших силових відомств РФ, а також шляхом організації та підтримки терористичної діяльності та діяльності, спрямованої на зміну меж території України, насильницьке повалення конституційного ладу, захоплення державної влади в Україні.

Надалі, 24.02.2022, збройна агресія РФ переросла в повномасштабне збройне вторгнення на суверенну територію України.

Зазначену обставину визнано в преамбулі закону «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15.04.2014 №1207-VII. Указом Президента «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 №64/2022 у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України введено воєнний стан.

22 лютого 2022 року Вища рада правосуддя фактично припинила свою діяльність, що залишило судову владу без конституційного органу державної влади та суддівського врядування.

В той же час до Ради суддів надходить інформація від різних органів про те, що окремі судді обґрунтовано підозрюються у скоєнні дій, які підпадають під ознаки кримінально караних діянь, в тому числі злочинів та кримінальних правопорушень, передбачених стст.111, 1111, 1112, 4362 КК.

В окремих випадках вагомість зібраних доказів та обґрунтованість підозри підтверджується у визначеному КПК порядку під час розгляду відповідних клопотань органів досудового слідства щодо обрання запобіжних заходів.

При цьому судами при обранні запобіжних заходів на суддів покладаються додаткові обов’язки, передбачені ч.5 ст.194 КПК.

Деякі з цих обов’язків фактично унеможливлюють відправлення правосуддя такими суддями. Це у свою чергу може негативно відобразитися на правах осіб, які звертаються до суду за захистом своїх прав.

Крім того, розгляд справ суддею, який обґрунтовано підозрюється у скоєнні злочинів проти основ національної безпеки України та скоєнні кримінальних правопорушень проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку також негативно відображається на авторитеті судової гілки влади.

В той же час чч.4 та 5 ст.15 закону «Про судоустрій і статус суддів» визначено, що визначення судді або колегії суддів для розгляду конкретної справи здійснюється Єдиною судовою інформаційно-телекомунікаційною системою у порядку, визначеному процесуальним законом.

Справи розподіляються з урахуванням спеціалізації суддів, навантаження кожного судді, заборони брати участь у перегляді рішень для судді, який брав участь в ухваленні судового рішення, про перегляд якого порушується питання (крім перегляду за нововиявленими обставинами), перебування суддів у відпустці, відсутності у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, відрядження, а також інших передбачених законом випадків, через які суддя не може здійснювати правосуддя або брати участь у розгляді судових справ.

Рішенням ВРП від 17.08.2021 №1845/0/15-21 затверджене Положення про порядок функціонування окремих підсистем Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

24 березня 2022 року Головою Верховного Суду відповідно до пп.6 п.56 розд.XII «Прикінцеві та перехідні положення» закону «Про судоустрій і статус суддів» прийнято рішення №1/0/49-22, яким установлено, що набрання чинності змінами до Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (в частині визначення особливостей автоматизованого розподілу судових справ), унесеними рішеннями ВРП від 25.01.2022 №83/0/15-22 та від 22.02.2022 №166/0/15-22, відтерміновується до 1.06.2022.

Рішенням Голови ВС від 10.05.2022 №129/0/149-22 відтерміновано до 1.09.2022 набрання чинності змінами до Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (в частині визначення особливостей автоматизованого розподілу судових справ), внесеними рішеннями ВРП від 25.01.2022 №83/0/15-22 та від 22.02.2022 №166/0/15-22.

Це означає, що особливості автоматизованого розподілу судових справ наразі визначаються Положенням про автоматизовану систему документообігу суду, яке затверджене Радою суддів.

Чинним Положенням про автоматизовану систему документообігу суду не врегульовано питання перерозподілу справ, що перебувають у провадженні суддів, які обґрунтовано підозрюються у скоєнні злочинів, в тому числі злочинів проти основ національної безпеки України та скоєнні кримінальних правопорушень проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку.

Також положенням не врегульовано питання виключення таких суддів з автоматизованого розподілу судових справ.

Аналогічні питання не врегульовані і для суддів, щодо яких ВРП після відновлення її конституційних повноважень ухвалюватимуться рішення про відсторонення від здійснення правосуддя.

Усвідомлюючи усі виклики та загрози, які несуть для судової гілки влади подібні випадки, РСУ вважає за необхідне висловити позицію про те, що збори суддів судів України, виходячи із загальних засад суддівського самоврядування та повноважень, наданих їм ч.5 ст.128 закону «Про судоустрій і статус суддів» мають право визначати особливості автоматизованого розподілу справ у таких випадках, в тому числі і ухвалювати рішення про перерозподіл судових справ, які вже перебувають у провадженні конкретних суддів.

Даний висновок випливає із обов’язковості судових рішень, як однієї із засад судочинства, визначених п.9 ч.2 ст.129 Конституції, та повноважень слідчого судді, суду, передбачених статтею 178 КПК під час розгляду питань, пов’язаних з обранням запобіжного заходу.

Також цей висновок випливає із визначених Конституцією повноважень Вищої ради правосуддя щодо ухвалення рішення про тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя та юридичних наслідків такого рішення.

Наведене дає підстави для ухвалення рішення про внесення відповідних змін до Положення про автоматизовану систему документообігу суду.

На підставі викладеного, заслухавши та обговоривши інформацію голови РСУ Моніча Б.С. щодо необхідності внесення змін до Положення про автоматизовану систему документообігу суду задля формування єдиної практики застосування судами системи автоматизованого розподілу справ, відповідно до ст.133 «Про судоустрій і статус суддів», Положення про Раду суддів України, затвердженого позачерговим X з’їздом суддів України 16.09.2010 (із подальшими змінами), Рада суддів

вирішила:

1.Інформацію голови РСУ Моніча Б.С. щодо необхідності внесення змін до Положення про автоматизовану систему документообігу суду задля формування єдиної практики застосування судами системи автоматизованого розподілу справ, взяти до відома.

2. Звернути увагу зборів суддів судів України на те, що, виходячи із загальних засад суддівського самоврядування та повноважень, наданих їм ч.5 ст.128 закону «Про судоустрій і статус суддів», вони мають право визначати особливості автоматизованого розподілу справ, в тому числі і ухвалювати рішення про перерозподіл судових справ, які вже перебувають у провадженні конкретних суддів у випадках:

через які суддя не може здійснювати правосуддя або брати участь у розгляді судових справ (в тому числі і у випадку обрання щодо судді запобіжного заходу з покладанням на нього обов’язків, які унеможливлюють здійснення ним правосуддя або участь у розгляді судових справ та/або у випадку ухвалення ВРП рішення про тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя).

3. Внести до Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженого РСУ від 2.04.2015 №25 (із змінами і доповненнями, внесеними рішеннями РСУ від 5.06.2015 №55, від 22.07.2015 №79, від 3.03.2016 №21, від 15.09.2016 №58, від 24.04.2020 №25, від 17.07.2020 №38, від 11.06.2021№18) зміни, що додаються.

Голова            Б.С. Моніч