МКЮ оприлюднила звіт щодо безпеки та незалежності українських адвокатів

Політичне схвалення насильницьких екстремістських праворадикальних груп, що оперують в ім’я патріотизму, призвело до послаблення верховенства права та значущого рівня безкарності за вчинення нападів на адвокатів.

На цьому, зокрема, наголосила Міжнародна комісія юристів (МКЮ) у своєму звіті за результатами проведення тижневої місії в Україні з 4 по 8 березня 2019 року для оцінки ситуації щодо безпеки та незалежності діяльності адвокатів.

Звіт місії МКЮ «Між молотом та ковадлом: напади на адвокатів в Україні» оприлюднено сьогодні на сайті організації, передає «Закон і Бізнес».

У документі відзначається, що конфлікт 2014 року суттєво вплинув на систему правосуддя, а окремі адвокати опинилися на лінії фронту конфлікту або ідеологічних наслідків в тій чи іншій формі.

Незважаючи на те, що кожний адвокат зазнав впливу у своїй діяльності, ті, хто працюють над політично чутливими справами, потерпають від нападів та утисків, а в деяких випадках стають жертвами вбивств. Це не може не посилати серйозні сигнали всім адвокатам про наслідки, з якими вони можуть зіткнутися за активний захист своїх клієнтів та справляє «сковуючий» ефект на адвокатуру.

Не лише адвокатура, але й судді та система правосуддя в цілому, підірвана систематичними та регулярними атаками та безкарністю за них. Адвокати зачасту залишаються наодинці з проблемою без ефективного правового захисту від груп та індивідів, що залякують, погрожують, нападають та іншим чином утискають їх та втручаються у їхню професійну діяльність. Найбільш непоправними наслідками таких нападів стають вбивства адвокатів, за які зловмисників не було притягнуто до відповідальності. У цьому зв’язку заслуговує на похвали те, що НААУ бере на себе активну роль у моніторингу таких випадків, попри те, що прогресу у оперативному та повному розслідуванні мало.

Наступною проблемою є те, що адвокати продовжують лишатися під прицілом через систему правосуддя з неприйнятних причин, незважаючи на різні реформи судової та правоохоронної систем. Адвокатів продовжують ототожнювати з їхніми клієнтами, вони стикаються з негативними наслідками не лише від рук насильницьких екстремістських праворадикальних груп, але також як наслідок зловживання по відношенню до них юридичними процедурами. Резонансні справи становлять ризик для тих незалежних адвокатів, які обирають сумлінно захищати своїх клієнтів.

Україна ще не звільнилася від поширеної на всьому пострадянському просторі проблеми — наявність гарних законів і поганої практики їх застосування, що зазвичай̆ зумовлює дисфункційність системи правосуддя та підриває реформи. Адвокати і надалі стикаються з блокуванням та перешкоджанням процесу представництва клієнтів, особливо під час намагання доступу до клієнта, якого тримають під вартою. Основні гарантії, встановлені законом, такі як конфіденційне спілкування з клієнтами, не втілилися в життя, оскільки адвокати продовжують стикатися з проблемами, навіть коли певні гарантії чітко закріплені законом. Ці та інші фактори зумовлюють неефективність системи правосуддя у забезпеченні рівності сторін, де адвокати могли б працювати на рівних правах з прокурорами, в тому числі щодо доступу до матеріалів справи або виклику свідків.

Більш того, адвокати продовжують ставати об’єктом обшуків офісних приміщень. Особливою проблемою є можливість зловживання негласними слідчими та розшуковими діями проти адвокатів за відсутності законних механізмів або засобів протидіяти цьому.

Міжнародна комісія юристів, до складу якої входять 60 видатних юристів з усіх країн світу, просуває та захищає права людини через верховенство права шляхом використання унікального професіоналізму в правовій сфері для розробки та посилення національних та міжнародних судових систем.

МКЮ була створена у 1952 році та працює на п’яти континентах Її мета полягає у забезпеченні прогресивного розвитку та ефективного застосування міжнародного законодавства з прав людини та міжнародного гуманітарного права; забезпеченні реалізації громадянських, культурних, економічних, політичних та соціальних прав; захисту розподілу влади; а також гарантуванні незалежності судової гілки влади та юридичної професії.