НААУ представила ДСА свої пропозиції щодо функціонування підсистеми ЄСІТС «Електронний суд»

26 червня відбулася зустріч представників Національної асоціації адвокатів України і Державної судової адміністрації України, під час якої сторони обговорили питання забезпечення функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС) і її підсистеми «Електронний суд».

Голова робочої групи НААУ з питань впровадження електронного правосуддя в Україні Валентин Гвоздій зазначив, що адвокатська спільнота надзвичайно зацікавлена в тому, щоб при розробці змін до процесуальних кодексів, які стосуються роботи «Електронного суду», була врахована позиція адвокатів.

«Саме ми – адвокати – будемо тим «першим фронтом», який буде користуватися цими сервісами в інтересах наших клієнтів. Нас цікавить зручність користування і надійність системи. Коли ми говоримо про надійність – мається на увазі в першу чергу захист персональних даних і захист тієї інформації, яка містить адвокатську таємницю», – підкреслив він.

Валентин Гвоздій наголосив, що в НААУ є не лише власний позитивний досвід впровадження електронних сервісів, таких як Єдиний реєстр адвокатів України (ЄРАУ), а й обізнаність з практичним досвідом колег-адвокатів з інших країн у цьому питанні. Тому асоціація готова допомагати у впровадженні ЄСІТС.

Він запропонував забезпечити під’єднання адвокатів до підсистеми «Електронний суд» через особистий кабінет адвоката в ЄРАУ. «Тоді б у вас автоматично відбувалася ідентифікація фізичної особи як адвоката, ви б в режимі реального часу бачили, чи не зупинені його повноваження»,– зазначив Валентин Гвоздій.

Він додав, що в системі ЄРАУ є ще одне важливе напрацювання НААУ – можливість генерації електронних ордерів адвокатів. Відповідно, цю можливість можна інтегрувати і в підсистему «Електронний суд».

Заступник голови Державної судової адміністрації Сергій Чорнуцький зазначив, що в питанні інтеграції ЄРАУ і «Електронного суду» бачення НААУ і ДСА повністю збігаються.

Також, представники НААУ представили свої пропозиції щодо проекту змін до процесуальних кодексів для забезпечення ефективної роботи ЄСІТС і «Електронного суду». Зокрема, голова Комітету НААУ з адміністративного права та заступник голови Комітету НААУ з кримінального права Юрій Бауман надав дуже важливі пропозиції до Кримінально-процесуального кодексу України та до Кодексу адміністративного судочинства України.

Заступник голови комітету НААУ захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності Юрій Григоренко звернув увагу на те, що під час впровадження «Електронного суду» необхідно окремо передбачити специфіку роботи арбітражних керуючих і внести відповідні зміни до їх особистих кабінетів.

Учасники зустрічі домовилися, що представники НААУ наступного тижня нададуть усі свої пропозиції змін до процесуальних кодексів в електронному вигляді, а ще за тиждень НААУ і ДСА проведуть наступну зустріч і продовжать дискусію з питань вдосконалення функціонування електронного судочинства.

Пресслужба НААУ