НААУ ініціюватиме удосконалення закону про фінмоніторинг

Закон про фінмоніторинг обмежує незалежність адвокатів, тому має бути удосконалений. На цьому наголосила Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова під час онлайн-засідання Ради адвокатів України 18 червня.

Як відомо, 28 квітня 2020 року набув чинності Закон України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, фінансуванню тероризму і фінансуванню поширення зброї масового знищення». Відповідно до цього закону, адвокатські бюро, адвокатські об’єднання та адвокати, які здійснюють адвокатську діяльність індивідуально, віднесено до суб’єктів первинного фінансового моніторингу. Проте, на думку адвокатської спільноти, деякі положення закону суперечать засадам незалежності адвокатури, відтак, в закон мають бути внесені зміни.

«За цим законом контроль за дотриманням правил фінансового моніторингу покладено на Міністерство юстиції. А це означає, що ми з вами отримали певний контролюючий орган на тлі нашої незалежності адвокатури. Ми намагалися це донести ще до прийняття закону, апелюючи до необхідності збереження адвокатської таємниці, насамперед. Але нам не вдалося змінити запропоновані правила гри. Наразі, при Мінюсті створена робоча група, куди ввійшли три наші представники, створена робоча група при НААУ, ми провели круглий стіл із представниками Мінюсту і намагаємося зараз виправити ситуацію. Також ми будемо ініціювати внесення певних поправок до цього закону», – повідомила Голова НААУ, РАУ.

Лідія Ізовітова підкреслила, що на сьогодні завдання НААУ – максимально надати інформацію адвокатам щодо закону про фінмоніторинг і полегшити адаптацію до нововведень.

«Новий закон зобов’язує адвокатів реєструватися як суб’єктів фінмоніторингу. Звісно, не всіх. Є певні категорії, які звільняються від реєстрації при укладанні відповідних договорів. На сьогодні в Міністерстві юстиції зареєстровано лише близько 80 адвокатів за вимогами цього закону. Тому ми починаємо в нашій Вищій школі адвокатури безоплатний курс, який стосується особливостей застосування цього закону в адвокатській діяльності. Адвокати мають знати, як і де реєструватися та коли такої необхідності немає», – розповіла Голова НААУ, РАУ.

Аналіз ключових положень закону про фіномоніторинг можна переглянути за цим посиланням, а також у презентаціях учасників тематичного круглого столу, який НААУ провела 27 травня.

Пресслужба НААУ