Оплата послуг адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, не залежатиме від строків подання ними звітності

Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 870 «Про внесення змін до пункту 3 Методики обчислення розміру винагороди адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу», відповідно до якої

у період воєнного стану, а також протягом трьох місяців з дня його припинення чи скасування розмір винагороди адвоката не залежатиме від строку подання ним акта з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Проєкт відповідного рішення було розроблено Координаційним центром з надання правової допомоги.

«Ми розуміємо, що у воєнний час причин недотримання адвокатами строків подання актів з додатками може бути багато. Вони можуть перебувати на окупованих територіях, бути призвані на військову службу під час мобілізації, евакуйовані та інше. Але ж від строків подання таких актів залежить розмір винагороди адвокатів. Саме тому Координаційний центр з надання правової допомоги розробив пропозиції щодо удосконалення законодавства в частині оплати послуг адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу в умовах воєнного стану», — розповів в.о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

 «Дуже важливо, що постанова Кабінету Міністрів України № 870 набирає чинності з дня її опублікування та застосовується з 24 лютого 2022 року, з початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну. Якщо адвокати, які завершили надання безоплатної вторинної правової допомоги, наприклад, у березні чи квітні цього року, не подали у визначений строк акти з відповідними додатками, вони можуть їх подати зараз чи пізніше в межах строку дії воєнного стану, а також протягом трьох місяців з дня його припинення чи скасування, і отримати оплату за свої послуги», — підкреслила начальниця управління правового аналізу та експертизи Координаційного центру з надання правової допомоги Анна Мередова.

Джерело