Оформити тимчасовий дозвіл на виїзд дитини за кордон можна буде в Дії

7 листопада Кабінет Міністрів схвалив постанову щодо спрощення процедури надання дозволу на виїзд дитини за межі України.

У Міністерстві юстиції пояснили, що відповідно до нововведень буде реалізована можливість надання згоди одного з батьків на тимчасовий виїзд за межі України дитини в супроводі другого з батьків з використанням мобільного додатка Порталу Дія та накладанням на відповідну заяву кваліфікованого електронного підпису «Дія. Підпис» («Дія ID»).

За словами заступника Міністра юстиції з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергія Орлова, сьогодні оформлення згоди батьків виключно через нотаріальне засвідчення справжності підпису на відповідній заяві викликає низку проблемних ситуацій, зумовлених випадками, коли другий із батьків погоджується на виїзд, але не має можливості оперативно її оформити, наприклад, внаслідок перебування за межами України чи на тимчасово окупованій території. Іноді відсутня об’єктивна можливість не лише отримати відповідну згоду, а навіть звернутися до нього з проханням про її отримання. Крім того, таке оформлення потребує зусиль, коштів і часу.

Зважаючи на це, за словами заступника Міністра, у сучасних умовах для мінімізації незручностей та пришвидшення відповідних процесів цілком обґрунтованим є забезпечення можливості надання такої згоди в електронній формі. Саме тому Мін’юст ініціював розробку постанови «Про реалізацію експериментального проєкту щодо надання згоди одного з батьків на тимчасовий виїзд за межі України дитини, яка не досягла шістнадцяти років, у супроводі другого з батьків у формі заяви, сформованої засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг».

«Ця постанова передбачає спрощення надання згоди на тимчасовий виїзд за межі України дитини, яка не досягла 16-річного віку, в супроводі другого з батьків та подання її у формі заяви, сформованої засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг з використанням мобільного додатка Порталу Дія. Це мінімізує фінансові витрати, скоротить проміжок часу для отримання згоди другого з батьків під час організації тимчасового виїзду дитини за межі України, та сприятиме реалізації прав дитини на свободу пересування, належні умови для її фізичного та духовного розвитку», – сказав Сергій Орлов.

Експериментальний проект координуватиме Міністерство юстиції, він реалізовуватиметься у взаємодії з Міністерством цифрової трансформації та Державною прикордонною службою. Для реалізації проєкту передбачається залучити кошти міжнародної технічної допомоги.

Протягом восьми місяців з дня набрання чинності постановою заплановано забезпечити технічну можливість для формування заяви.

Оформити згоду на виїзд дитини в електронній формі зможуть батьки, які мають паспорт громадянина України у формі ID-картки або паспорт громадянина України для виїзду за кордон, сформований засобами Єдиного державного демографічного реєстру, а також реєстраційний номер облікової картки платника податків. Формування заяви буде безоплатним.

При цьому в разі відсутності відповідних документів або технічної можливості формування заяви засобами Порталу Дія, зберігається класичний спосіб оформлення згоди на виїзд у нотаріуса.

Міністерство юстиції звертає увагу, що прийняття цієї постанови жодним чином не зачіпає реалізацію громадянами права на вільний виїзд в особливий період (під час воєнного стану) в частині виїзду дітей за межі України без отримання згоди.

Автор: Надія Гришанова, провідний юрист-аналітик