Податківці нагадали, коли адвокат не повинен ставати на облік, як особа, що здійснює незалежну профдіяльність

Згідно з підпунктом 14.1.226 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу самозайнята особа – це платник податку, який є фізичною особою – підприємцем або провадить незалежну професійну діяльність за умови, що така особа не є працівником в межах такої підприємницької чи незалежної професійної діяльності.

Незалежна професійна діяльність – це, зокрема, діяльність адвокатів за умови, що така особа не є працівником або фізичною особою – підприємцем та використовує найману працю не більш як чотирьох фізичних осіб.

Про це нагадують фахівці Головного управління ДПС у Київській області.

Відповідно до п. 63.2 ст. 63 Податкового кодексу та п. 1.3 розд. І Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів від 09.12.2011 № 1588, із змінами та доповненнями, всі платники податків підлягають взяттю на облік або реєстрації у контролюючих органах.

Взяття на облік у контролюючих органах, зокрема самозайнятих осіб здійснюється незалежно від наявності обов’язку щодо сплати того або іншого податку та збору.

Адвокат не повинен ставати на облік в контролюючому органі, як особа, що здійснює незалежну професійну діяльність, якщо він здійснює свою діяльність виключно у рамках трудових відносин з роботодавцем (адвокатським бюро або адвокатським об’єднанням), всі договори про надання правової допомоги укладаються від імені роботодавця, оплата за послуги адвоката здійснюється від імені роботодавця.

Якщо хоча б одна з вищевказаних умов не виконується, такий адвокат повинен стати на облік у контролюючому органі, як самозайнята особа.