Правозахисники Чернігівщини направили звернення до голови Верховної Ради

Адвокатура України може втратити свою незалежність, а роботу правозахисників контролюватимуть органи державного управління й окремі зацікавлені особи у владних структурах. Саме такі зміни передбачає внесений ще у вересні 2018 року новий законопроект про адвокатуру та адвокатську діяльність. Аби цьому запобігти, правозахисники з усієї області зібралися на підсумковій конференції Ради адвокатів Чернігівщини й одноголосно ухвалили рішення направити звернення до Голови Верховної Ради з проханням не приймати цей законопроект.

– Цей закон був внесений без погодження з адвокатською спільнотою, зокрема, без погодження з Національною асоціацією адвокатів України. Без погодження з адвокатами регіону. Крім того, адвокати Чернігівської області звертають увагу на те, що цей закон був визнаний комітетом із запобігання корупції як корупційний. Тому це також перешкода для того, аби він був прийнятий у цій редакції,- Галина Якуба, голова Ради адвокатів Чернігівської області.

– Чинний закон не є ідеальним, він потребує деяких змін, однак це просто внесення деяких змін до самого чинного закону, а не прийняття нового закону, що кардинально змінює всі формати та правила існування адвокатської самоврядності. В цих положеннях нового законопроекту передбачене певне збільшення повноважень впливу на адвоката під час здійснення ним прав і свобод при захисті громадянина, зокрема й у кримінальному провадженні,- Микола Торбєєв, заступник голови Ради адвокатів Чернігівської області.

Галина Якуба також наголосила на тому, що в законопроекті не враховані ті позиції, які висвітлювались під час з’їзду адвокатів України, хоча їх розробляли правозахисники з усієї держави. А самі ж практикуючі адвокати вважають такий документ недопрацьованим.

– Він дійсно дуже сирий. Тому що там є певні положення, які можуть зробити участь адвоката особливо в кримінальних процесах, особливо в процесах, які мають ознаки політичних, майже неможливою. Це і досить широко виписані можливості тлумачення для суду питання зловживання правом, наприклад. Коли практично будь-якого адвоката можна буде вивести з процесу незручного. Це можливість замінити адвоката на адвоката з Центру безоплатної правової допомоги майже в будь-якому випадку,- Олексій Кінебас, адвокат.

 

– Ми от з колегами жахнулися, скажемо так, тому, як у нас цей закон має змінити доступ до професії. Там же переважно зможуть у нас до професії потрапити або прокурори, або судді у відставці. Для інших категорій доступ до професії практично припиняється. Чи така судова реформа або реформа адвокатури як частина судової реформи сприятиме позитивним змінам, чи ні. Власне, тому ми категорично проти,- Анатолій Гуц, адвокат.

І хоча переважна більшість адвокатів висловлюються категорично проти прийняття цього законопроекту, деякі представники професії все ж намагаються нав’язати протилежну думку.

– Нам відомо, що певне коло з нашого середовища, яке намагається лобіювати цей законопроект, представляється від імені всієї адвокатури. Однак це не так. Переконлива більшість адвокатів України проти прийняття такого законопроекту і в тій формі, в якій він подається. Це має підтвердження, зокрема, і на теренах нашої Чернігівщини, вся спільнота наша категорично проти, мені відомо, що й в абсолютно всіх регіонах України категорично проти висловлюють свою позицію дійсно адвокати, які ведуть свою діяльність, що слугує на захист людині та громадянину,- Микола Торбєєв, заступник голови Ради адвокатів Чернігівської області

Окрім цього, під час конференції правозахисники підбили підсумки роботи органів адвокатського самоврядування та відзвітували про власну діяльність.