Прийнято у першому читанні Законопроект №2166, що усуває для адвокатів подвійне ЄСВ

04 лютого 2020 року Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект №2166 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (щодо усунення дискримінації за колом платників). Відповідний документ підтримали 366 народних депутатів.

Запропоновані зміни регулюють питання нарахування та сплати ЄСВ особами, які займаються подвійною діяльністю – як фізичні особи-підприємці та особи, які проводять незалежну професійну діяльність. А це наукова, літературна, артистична, художня, освітня або викладацька, а також медична, юридична практика, в тому числі, адвокатська, нотаріальна діяльність.

Такі особи звільняються від сплати єдиного соціального внеску, за умови взяття їх на облік як фізичних осіб-підприємців та провадження ними одного виду діяльності одночасно в якості осіб, які ведуть незалежну професійну діяльність.

Як зазначив заступник Голови Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності НААУ Юрій Григоренко, запропоновані зміни адвокати чекали вже давно і не раз закликали владу почути думку правників. І наразі парламент зробив перший крок, аби усунути проблему сплати подвійного ЄСВ, що позитивно сприймає адвокатська спільнота.

«Наразі багато адвокатів мають статус ФОП і паралельно здійснюють незалежну професійну діяльність. З точки зору Податкового кодексу – це різні речі. І тому ті, хто поєднують одну і другу діяльність – зобов’язані сплачувати єдиний соціальний внесок двічі. Тобто, як ФОП адвокати мають право знаходитися на єдиному податку і сплачувати 5% від свого обороту, при цьому, як особи, які стоять на обліку, що ведуть незалежну професійну діяльність, повинні платити податки у повному обсязі за загальною системою. І законопроект №2166 усуває це так зване подвійне ЄСВ, що для нас адвокатів – дуже позитивно», – наголосив Юрій Григоренко.

Водночас, новий закон не регулює, який з видів ЄСВ буде платити адвокат, зауважив заступник Голови Комітету.

«Адвокат сам має вирішити, який із видів ЄСВ він сплачуватиме. Якщо він працює виключно як адвокат, то стає на облік в Податковій як особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність. Якщо ж він хоче бути ФОП, то йде до Держреєстратора, реєструється і з’являється в реєстрі фізичних та юридичних осіб-підприємців, після цього обирає систему оподаткування. Але у будь-якому випадку, прогресивним є те, що можновладці нарешті почули адвокатів і планують вирішити цю проблему з подвійним ЄСВ», – вважає Юрій Григоренко.

Наразі законопроект відправлений до профільного комітету ВР та готується для голосування у другому читанні.

Пресслужба НААУ