Розпочато процедуру ліквідації Верховного суду України

Розпочато процедуру припинення діяльності та ліквідації у встановленому законом порядку Верховного Суду України. Про це повідомляє прес-центр судової влади.

На сайті Міністерства юстиції України оприлюднено повідомлення про рішення щодо припинення Верховного Суду України як юридичної особи в результаті ліквідації.

Нагадаємо, що 15 грудня 2017 року розпочав свою діяльність новий Верховний Суд як найвищий орган в системі судоустрою України, а ВСУ припинив свою діяльність, однак ліквідований так і не був.

Судді Верховного Суду України ще у 2017 році звернулися до Конституційного Суду, аби він перевірив на відповідність Конституції ліквідацію ВСУ.

Як зазаначають судді ВСУ,  Конституція не містить жодної норми щодо ліквідації чи припинення діяльності Верховного Суду України як найвищого судового органу, що має конституційний статус, та є юридичною особою публічного права.

На конституційному рівні питання припинення діяльності Верховного Суду України не вирішено, оскільки при внесенні змін і доповнень до Конституції України йшлося лише про зміну назви найвищого судового органу.

Водночас Указу Президента України про ліквідацію чи реорганізацію Верховного Суду України, як і Указу про утворення Верховного Суду не видано, а будь-який інший державний орган чи установа до 31 грудня 2017 року не були наділені конституційними повноваженнями щодо утворення, реорганізації чи ліквідації судів.

Підпунктом 1 пункту 4 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 1402-VIII передбачено утворення Верховного Суду у порядку та у складі, що визначені цим Законом. Оскільки ніхто, крім Президента України, до 31 грудня 2017 року не мав повноважень видавати розпорядчий акт про утворення судів, зокрема й Верховного Суду, процедура його утворення могла бути розпочата лише після видання Президентом України відповідного Указу.

Тому у Верховному Суді України очікують пояснення від Конституційного Суду України, у який спосіб має бути ліквідований ВСУ та щодо переведення його суддів до нового Верховного Суду.

Українське право