Судовий контроль за оперативно-розшуковими заходами та негласними слідчими діями

Національна школа суддів України провела вебінар для суддів Вищого антикорупційного суду «Актуальні питання участі слідчого судді в організації підготовки та проведенні уповноваженими оперативними підрозділами оперативно-розшукових заходів та негласних слідчих (розшукових) дій».

Вітальними промовами його відкрили начальник відділу підготовки суддів Національної школи суддів України Іван Балаклицький та виконувач обов’язків голови Вищого антикорупційного суду Олег Павлишин. Як було відзначено, навчальний захід організовано у співпраці з Національною поліцією України та Національною академією внутрішніх справ, а обрана тема є надзвичайно актуальною, оскільки йдеться про вирішення проблемних питань співвідношення оперативно-розшукових заходів і негласних слідчих (розшукових) дій у діяльності правоохоронних органів та розгляду судами клопотань про проведення оперативно-розшукових заходів і негласних (розшукових) дій.

Іван Балаклицький подякував Олегу Павлишину за підтримку НСШУ в проведенні освітніх заходів для суддів та у забезпеченні безперебійного навчального процесу в часи війни. Зокрема, він наголосив, що нам необхідно підготувати суддів та працівників судової системи для оволодіння необхідними навиками, вміннями і знаннями для відправлення правосуддя з урахуванням особливостей судового розгляду воєнних злочинів. Національна школа суддів України вже багато уваги приділила навчанню суддівського корпусу за цією тематикою й надалі активно працюватиме в цьому напрямку.Іван Балаклицький також представив експертів-доповідачів вебінару, які мають теоретичний та практичний досвід щодо питань участі слідчого судді в організації підготовки та проведення уповноваженими оперативними підрозділами оперативно-розшукових заходів і негласних слідчих (розшукових) дій. Він також зауважив, що навчальний захід, який проходить в умовах воєнний дій в Україні, є надзвичайно важливим. Визначенню тематики вебінару передувала низка зустрічей і обговорень між Національною школою суддів України, Національною академією внутрішніх справ України та Національною поліцією України щодо обрання формату проведення нинішнього заходу.

Викладачами навчального заходу були запрошені професор кафедри оперативно-розшукової діяльності Національної академії внутрішніх справ, доктор юридичних наук Віктор Василинчук та перший заступник голови Національної поліції України, кандидат юридичних наук Михайло Кузнєцов, які проаналізували проблемні питання співвідношення оперативно-розшукових заходів та негласних слідчих (розшукових) дій у діяльності правоохоронних органів. Також корисним для використання в практичній діяльності суддів стало обговорення питань розгляду судами клопотань про проведення оперативно-розшукових заходів і негласних (розшукових) дій.

Додамо, що під час навчання судді мали можливість долучитися до обговорення питань вебінару, обмінятися думками, отримати ґрунтовні відповіді на запитання та практичні поради.

Джерело