У деяких адмінсправах не будуть зачитувати повні тексти рішень — проєкт

Учасників судового розгляду, як правило, цікавить кінцевий результат — рішення. А мотивацію можна почитати і пізніше. Тож навіщо витрачати час — і свій, і судді на зачитування повного тексту?

Так уважає нардеп Ігор Фріс, який зареєстрував проєкт «Про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України щодо вдосконалення інституту проголошення судового рішення у окремих категоріях справ» (№6065).

Він пропонує у ст.271 Кодексу адміністративного судочинства застерегти можливість проголошення лише резолютивної частини, якщо йдеться про справи, визначені ст.273—277, 280—289 КАС. Тим більше, що розглядаються вони у скорочений термін, і немає часу чекати, доки суддя проголосить повний текст. Та й на зачитування усіх подробиць та обставин, особливо у виборчих справах, може піти до 2 діб.

Тому пропонується, аби за згодою учасників процесу, які присутні у засіданні, суд зачитував тільки вступну та резолютивну частини. Натомість, копії повного тексту видав або надіслав невідкладно після проголошення резолютивної частини.

Закон і Бізнес