Факт реєстрації споруди робить її нерухомістю — ВС

Фактична відсутність поштової адреси не є аргументом для заперечення права особи на майно. Тим більше коли така адреса значиться як у договорі купівлі-продажу, так і в державному реєстрі.

У справі №826/10813/16 товариство оскаржувало доручення КП «Київблагоустрій» на демонтаж самовільно встановлених елементів благоустрою, а саме — «торговельного ряду з ролетів або кіосків» за Адресою 1. Власник МАФівне надав проектно-дозвільної документації на розміщення тимчасових споруд.

Утім, як зауважив позивач, згідно з фото об’єкта, який доручено демонтувати, це капітальна будівля, що належить товариству на праві приватної власності. Про це свідчать довідка з реєстру речових прав, технічний паспорт на об’єкт і зареєстроване право оренди ділянки.

Як зазначив Касаційний адміністративний суд, нерухоме майно, у тому числі новостворений об’єкт будівництва, стосовно якого здійснена державна реєстрація права власності, набуває певного правового статусу й перебуває під захистом держави, яка офіційно визнала й підтвердила факт набуття речових прав на нього.

Право власності на цю будівлю зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, і цей запис не скасовано. Отже, відсутні юридичні підстави стверджувати, що товариство не має права власності на нерухоме майно за вказаною адресою.

Закінчений будівництвом об’єкт, прийнятий в експлуатацію, може бути примусово знесений тільки за рішенням суду, але не підлягає демонтажу на підставі рішення органу місцевої влади.

Закон і Бізнес