Чи може апеляційний суд провести дистанційний розгляд без згоди обвинуваченого, пояснив ВС

Право обвинуваченого на безпосередню участь у судовому розгляді є імперативним та не може бути обмежене.

Під час розгляду в апеляційній інстанції кримінальної справи №386/484/19 за обвинуваченням 3 осіб у крадіжці, один із співучасників не був доставлений до суду.

Апеляційний суд, посилаючись на п. 20-5 розділу ХІ «Перехідні положення» Кримінального процесуального коедксу, а також на запроваджені протиепідемічні заходи, вказав, що проведення засідання в режимі відеоконференції не порушує прав особи. Адже йому було запропоновано долучитися до розгляду в режимі відеоконференції, на що він відмовився. 

Касаційний кримінальний суд зауважив, що згідно з положеннями ч. 4 ст. 401 КПК обвинувачений підлягає обов`язковому виклику в судове засідання для участі в апеляційному розгляді, якщо про це надійшло його клопотання. При цьому суд не має права прийняти рішення про здійснення дистанційного провадження, в якому поза межами приміщення суду перебуває обвинувачений, якщо він проти цього заперечує.

Отже, оскільки обвинувачений наполягав на безпосередній участі в категорично заперечував щодо проведення засідання в режимі відеоконференції, апеляційний суд, порушуючи вимоги ч. 4 ст. 401 та ч.2 ст. 336 КПК, безпідставно відмовив у задоволенні зазначеного клопотання.

Закон і бізнес