Чи може скарга на суддю стати підставою його відводу?

Якщо в сторони процесу слабка позиція, її лякає все. Навіть те, кого програма обрала для розгляду справи. Тоді в хід іде поширений спосіб самозахисту — заздалегідь знайти винного в можливому програші.

Так і вчинив позивач, який спочатку постійно намагався відтягнути рішення, а потім поскаржився на суддю до Вищої ради правосуддя, сподіваючись, що інший буде кращим для нього. Про це повідомила ВРП (№ 3617/0/6-21) Уляна Мірінович із Тернопільського окружного адміністративного суду.

Спір стосувався відмови сільради в затвердженні проекту землеустрою щодо відведення ділянки у власність особи. Провадження видалося не з легких, хоча було спрощеним. Неявки на засідання, перерви, вимоги про відвід судді… Коли ж У.Мірінович мала намір оголосити рішення за одним із цих клопотань, з’явилася жінка, яка назвалася дружиною позивача. Довелося викликати охорону.

Тож останнім джокером позивача стала скарга до ВРП. На думку заявника, сам факт її подання «створює упереджене й негативне відношення» до нього. І це має однозначно призвести до заміни головуючого у справі.

Чим усе завершиться — невідомо, але, за такою логікою, тепер в усього складу ТОАС має скластися негативне ставлення до особи, що

намагається за рахунок тиску перетягнути Феміду на свій бік.

Закон і Бізнес