Що робити, коли обвинувачений перебуває в ЗСУ: судова практика

Все частіше почали з’являтись ухвали суддів про зупинення кримінальних провадження, вже на стадії підготовчого судового провадження на підставі ч. 1 ст. 335 КПК України. 

В цій статті піде мова не тільки про оновлену судову практику щодо реалізації вимог статті про зупинення провадження, а й деякі процесуальні алгоритми належного оформлення. 

Зміст таких ухвал є цілком логічним, оскільки серед обвинувачених, (за виключенням тих, які перебувають під запобіжним заходом у вигляді тримання під вартою та цілодобовим домашнім арештом), є захисники, які перебувають у формуваннях Збройних сил України. 

Отже, як після надходження обвинувального акту до суду зупинити кримінальне провадження, якщо особа перебуває в лавах Збройних сил України та на що звертає увагу суд? 

Що передбачає зупинення кримінального провадження? 

Зупинення кримінального провадження не дорівнює закриттю та не означає те, що у разі його зупинення обвинуваченого буде звільнено від кримінальної відповідальності. 

У разі заявлення клопотання про зупинення кримінального провадження стороною захисту або обвинувачення суддя має виділити в окреме кримінальне провадження матеріали відносно особи, яка здійснює військову службу та продовжує розглядати відносно решти осіб. 

Якщо це єдиний обвинувачений, то таке кримінальне провадження просто зупиняється. 

Зупинення кримінального провадження в суді касаційної інстанції

За вироком суду першої інстанції особу визнано винним та призначено покарання у виді позбавлення волі на строк 2 роки.

Суд апеляційної інстанції вирок місцевого суду змінив в частині призначеного покарання та встановим іспитовий строк. Прокурор, не погодившись з таким рішенням, подав касаційну скаргу. 

В свою чергу, обвинувачений є призваний на військову службу у зв’язку з чим його захисник просив зупинити касаційне провадження до моменту демобілізації. 

Враховуючи той факт, що стороною захисту було надано всі підтверджуючі документи, Касаційний кримінальних суд у складі Верховного Суду у своїй Ухвалі від 21.09.2022 у справі № 192/1576/19: (1) клопотання захисника задовольнив, (2) касаційне провадження зупинив до звільнення обвинуваченого із військової служби.

Аналогійна позиція міститься також в ухвалі Львівського апеляційного суду від 16.09.2022 № 452/2530/17.

Важливо! Якщо обвинувачений не повідомив суд про проходження служби чи перебуває на тимчасово окупованій території у зв’язку з чим від відсутній в судовому засіданні, то прокурор в такому випадку оголошує особу в розшук (шляхом подачі відповідного клопотання до суду). 

Тоді суд: 

· Задовольняє клопотання прокурора (якщо на це є всі підстави); 

· Зупиняє кримінальне провадження до моменту розшуку обвинуваченого. 

Ухвала Вищого антикорупційного суду від 06.10.2022 у справі № 761/18645/16-к

Обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, якщо особа перебуває на військовій службі. 

В межах розгляду обвинувального акта прокурором було заявлено клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно обвинуваченого. 

Після надання відповідних документів стороною захисту, які підтверджують перебування обвинуваченого на військовій службі, прокурор відмовився підтримувати заявлене клопотання. 

Відповідно, (1) суд у задоволенні клопотання прокурора відмовив, (2) поклав на обвинуваченого обов’язки, передбачені ч. 5 ст. 194 КПК України, (3) зупинив кримінальне провадження до моменту звільнення обвинуваченого з військової служби.

Ухвала Шевченківського районного суду міста Києва від 28.10.2022 у справі № 761/20369/18.

Підсумки:

Отже, як бачимо з свіжо-сформавоної судової практики судді та прокурори об’єктивно оцінюють факт перебування обвинуваченого/обвинуваченої на військовій службі та вважають це однією з поважних причин, щоб зупинити кримінальне провадження на підставі ч. 1 ст. 335 КПК України. 

Пам’ятаємо! Без подання відповідного клопотання про зупинення, яке не буде підтверджуватись довідкою або витягу з наказу військової частини, суд за власною ініціативою не зупинятиме провадження. В такому випадку особа оголошується в розшук. 

Але виникає питання: чи обраховуються встановлений законом перебіг строку давності щодо притягнення до кримінальної відповідальності особи за вчинення кримінального правопорушення та як буде розподілена завдана шкода між обвинуваченими, якщо їх декілька? 

Відповідь на нього ми зможемо вже найближчим часом знайти в Єдиному державному реєстрі судових рішень, оскільки така практика буде та вже починає активно розвиватись. 

Юрист АО «Юнімайндс», 

Марія Бутіна