Як взяти участь у судовому процесі дистанційно – пояснили в 7ААС

Для організації відеоконференцій у судах функціонує вебпрограма «Бронювання систем відеоконференцзв’язку», за допомогою якої можна адмініструвати установи, користувачів системи та бронювати майданчики для відеоконференцій у режимі онлайн.

Пропроведення судових засідань у режимі відеоконференції розповіли у відділі забезпечення судового процесу 7ААС, передає «Закон і Бізнес».

Згідно з Конституцією України, доступ до правосуддя має бути обов’язково забезпечений за будь-яких обставин чи подій, оскільки головним завданням суду є захист прав і свобод людини і громадянина. З метою створення безпечного робочого середовища зараз актуально проводити будь-які заходи дистанційно – у режимі відеоконференції або аудіоконференції. Відповідно до ч. 7 ст. 11 ЗУ «Про судоустрій і статус суддів», учасники судового процесу на підставі судового рішення можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції. Обов’язок провести відеоконференцію доручається суду, який отримав судове рішення про проведення відеоконференції, незалежно від спеціалізації та інстанції суду, який ухвалив таке рішення. Однак з початком пандемії і впровадженням карантинних обмежень в учасників судового процесу з’явилась ще й можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, але за наявності в суді технічної можливості.

Для організації відеоконференцій у судах функціонує вебпрограма «Бронювання систем відеоконференцзв’язку», за допомогою якої можна адмініструвати установи, користувачів системи та бронювати майданчики для відеоконференцій у режимі онлайн. Бронювання майданчика для проведення відеоконференції можливе за наявності вільного залу судового засідання та режиму роботи суду. Щоб забронювати майданчик за допомогою цієї програми, потрібно, щоб суд попередньо ухвалив відповідне рішення. 7ААС вважає, що використання системи відеоконференцзв’язку в судах в умовах карантинних обмежень повноцінно забезпечує доступ до правосуддя та створює безпечні умови для комунікації учасників судового процесу й працівників судів, і впевнений, що доки пандемія не завершиться, потрібно проводити судові засідання саме дистанційно – онлайн.

7ААС закликає учасників судового процесу брати участь у розгляді судових справ у режимі відеоконференції, вважаючи це гарантією безпеки та збереження здоров`я.