Як розглядають господарські злочини: ВС узагальнив практику

Кримінально-правові та кримінальні процесуальні проблеми розгляду проваджень про кримінальні правопорушення у сфері господарської діяльності узагальнили в огляді практики ККС ВС.

Огляд практики, підготовлений у ККС, охоплює рішення, внесені до ЄДРСР, за період із 2018 року по жовтень 2022 року, передає «Закон і Бізнес».

ККС ВС звернув увагу на питання щодо кваліфікації кримінальних правопорушень, передбачених розд. VII Особливої частини КК України, призначення покарання і застосування інших заходів кримінально-правового характеру тощо.

Зокрема, в огляді наведено правові позиції ККС ВС про:

– застосування приписів ст. 203-2 КК України в редакції, яка діяла до 13 серпня 2020 року (набрання чинності Законом України від 14 липня 2020 року № 768-IX «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор»), стосовно заборони на здійснення грального бізнесу як виду господарської діяльності;

– подвійну форму вини як ознаку кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 204 КК України;

– оцінку преюдиційного значення рішень судів інших юрисдикцій для суду, який розглядає провадження у справі про кримінальні правопорушення у сфері господарської діяльності;

– можливість застосування спеціальної конфіскації в разі звільнення особи від кримінальної відповідальності у зв’язку із закінченням строків давності (ст. 49 КК України).